پلتفرم هوش مصنوعی CICAP چه خدماتی در اختیار تیمهای استارتاپها میگذارد؟
هدایت کسبوکارها در راه توسعه
پلتفرم هوش مصنوعی CICAP ؛ مهندس حقی معاون نوآوری و توسعه کسب و کار شرکت هاب (هوشمند اول بهشتی) در گفتوگوی اختصاصی با گروه فناوری مجله تک گفت: این شرکت در واقع سکوی رشد بیزینسی همراه اول بوده که با مشارکت دانشگاه شهید بهشتی تاسیس شده است.
حقی درباره حوزههای تمرکز استراتژیک هاب گفت: تنها محدودیت ما که در واقع برخواسته از استراتژیهای کلان همراه اول است، شتابدهی ایدههایی است که بر روی اقتصاد دیجیتالی کشور تاثیر میگذارند.
وی تاکید کرد منظور ایدههای دیجیتالی است که لزوما محدود به بیزینسهای موبایلی نمیشود. به عبارتی به هیچ وجه لازم نیست ایدههایی که در شرکت هاب رشد میکنند مستقیما به درآمد همراه اول اضافه کنند. اما به هرحال باید بیزینس مدل دیجیتالی داشته باشند.
وی با تاکید بر اینکه هاب فراتر از شتابدهنده فعالیت دارد، ادامه داد: کسانی که بههاب میپیوندند امکانات بیشتری از آنچه شتابدهندهها به صورت عادی در اختیار شرکتها قرار میدهند، دریافت میکنند. در این راستا ما در حال ایجاد امکانات غیرنقدی مانند آزمایشگاههای تکنولوژی و امکانات پلتفرمی مانند هوش مصنوعی هستیم.
حقی اضافه کرد: یکی از تفاوتهای شرکت هاب با سایر شتابدهندهها این است که علاوه بر ارائه سرویسهای مالی و فضای کار اشتراکی، علاقه مندیم تا خدمات غیرنقدی هوشمند به شرکتها ارائه کنیم. یعنی به جای دادن پول مستقیم سرویسهایی ارائه کنیم که آنها را به بازار و توسعه کسب و کار دیجیتالی هدایت کند.
معاون نوآوری و توسعه کسب و کار شرکتهاب تصریح کرد: یکی از کارهایی که در این راستا انجام شده این است که میخواهیم در حوزههای مختلف تکنولوژی که حالت پلتفرمی دارند، فعالیت بیشتری داشته باشیم. به عبارتی از بین گزینههای مختلف برای تاسیس آزمایشگاه فناوری، انتخاب و تمرکز ما روی آنهایی است که میتوانند به شرکتهای زیادی سرویس ارائه کنند.
راه اندازی آزمایشگاه ARو VR
حقی گفت: به عنوان مثال تا پایان تابستان امسال آزمایشگاه AR و VR هاب در محل این شرکت در دانشگاه شهید بهشتی افتتاح میشود. نوآوریهای زیادی در بخشهای مختلف هست که نیاز به این تجهیزات دارد و این کار باعث میشود تا بیزینسها در دوره شتابدهی از هزینههای اضافی 300 تا 400 میلیون تومانی خرید این تجهیزات بپرهیزند.
معاون نوآوری و توسعه کسب و کار شرکتهاب تصریح کرد: AI، هم حوزه دیگری است که امسال برای توانمندسازی شرکتها به آن توجه کردهایم. AI حوزه بسیار بزرگی است و بازیگران زیادی در کشور دارد. به دنبال همکاری بودیم که مدت کافی در بازار حضور داشته و زمینه علمی و فناوری جدی داشته باشد. یعنی در شان کاری که همراه اول قرار است انجام دهد باشد و در عین حال طرز فکر توسعهای داشته باشد تا بتوانیم بازیگر مهمی با مدل پلتفرمی در اکوسیستم هوش مصنوعی کشور باشیم.
MarketPlace و دسترسی به ماژولهای هوشمند
وی توضیح داد: به عنوان مثال در حال حاضر در اکوسیستم هوش مصنوعی کشور بازیگرانی وجود دارند که الگوریتم، ماژول و سرویسهای هوشمند طراحی و اجرا میکنند که شرکتهای دیگر از آن بهره میبرند. میخواهیم افراد و تیمهای توسعه دهنده ماژول هوشمند، ماژولهای خود را به صورت MarketPlace در این پلتفرم قرار دهند تا بتوانیم آن را در اختیار شرکتهای مصرف کننده خدمات هوشمند، قرار دهیم.
حقی افزود: عملا MarketPlace دو طرفهای ایجاد میشود که میتواند به هر دو گروه کمک کند. هر چه قدر هم این پلتفرم مقبول اکوسیستم هوش مصنوعی باشد، تعداد و تنوع ماژولها بیشتر شده و همه بازیگران منتفع میشوند.
بدون BigDATA هوش مصنوعی ارتقا نمییابد
معاون نوآوری و توسعه کسب و کار شرکت هاب تصریح کرد: در کنار این دو نوع بازیگر که از طریق API به این پلتفرم وصل میشوند، عملا خود این بازیگران فضای BigDATAیی هم درست میکنند که این BigDATA برای الگوریتمهای Machine learning مورد نیاز است. یعنی اگر به اندازه کافی DATA وجود نداشته باشد این الگوریتمها ارتقا نمییابند.
وی تاکید کرد: عملا هم در این فضا BigDATA شکل میگیرد و هم به تدریج میتوانیم به پلتفرمهای باز دیتا مانند پلتفرمی که ممکن است همراه اول، پلتفرمهای بانکی و OpenDataیی که از سمت دولت ارائه شود، متصل شویم. شرکت هاب تفاهمنامهای هم با سازمان فناوری اطلاعات به عنوان متولی بخش عمدهای از دیتا در سازمانهای دولتی، دارد. اگر بتوانیم به تدریج این دیتاها را هم به این پلتفرم اضافه کنیم عملا دارایی ارزشمند دیگری هم در اختیار این نوع دو بازیگر اصلی که گفته شد، قرار میگیرد.
حقی گفت: فرض کنید اطلاعات کتابخانه ملی در اختیار همه قرار بگیرد. این اتفاق میتواند کسب و کارهای زیادی را شکل دهد. منتهی این کسبوکارها به بیزینس مدلی احتیاج دارند که به آنها نشان دهد با استفاده از این اطلاعات چگونه خدمترسانی کنند و به درآمد برسند. از طرفی هم به یکسری ماژول هوشمند احتیاج دارند که در اختیار ساز و کار این بیزینس مدل قرار بگیرد، عملا این سه تیپ بازیگر در این پلتفرم میتوانند به یکدیگر وصل شوند.
اتحاد استراتژیک
معاون نوآوری و توسعه کسب و کار شرکتهاب تصریح کرد: در واقع این چشم اندازی است که ما برای این پلتفرم مد نظر داشتهایم. بعد از بررسیهای فراوان، با گروهی که سالها است آزمایشگاه و شرکت دانش بنیان در دانشگاه شهید بهشتی تاسیس کرده و خدمات تحلیل هوشمند محتوا ارائه میدهند، به این دلیل که برنامه توسعهای آنها با طرز فکر توسعهای همراه اول همسو بود، برای گسترش کیفی و کمی پلتفرم هوش مصنوعی اتحاد استراتژیک برقرار کردیم.
وی با اشاره به نقش هاب در این موضوع، توضیح داد: نقش هاب به عنوان یک پلتفرم توسعه بیزینسی، این است که شرکتهای بیشتری بتوانند در اکوسیستم به این پلتفرم وصل شوند. به طور مثال استارتاپهایی که وارد چرخه شتابدهی هاب شوند میتوانند به صورت رایگان یا با شرایط خیلی خوب از خدمات این پلتفرم استفاده کنند، چه توسعه دهندگان ماژول و الگوریتم هوشمند و چه کسانی که از این الگوریتم و ماژولها برای توسعه کسب و کارشان بهره میبرند.
حقی اضافه کرد: شکل سوم هم پلتفرمهای BigDATAیی هستند که براساس این چشم انداز ممکن است بتوانیم به تدریج به این پلتفرم اضافه کنیم. به هر حال نمیخواهیم ادعای بیش از حد داشته باشیم. کار مثبتی را شروع کردهایم که یک طرف آن همراه اول و شرکت هاب و طرف دیگر آن دانشگاه شهید بهشتی و شرکتی است که سالها برای توسعه این موضوع تلاش کرده و تیم فنی و علمی باکیفیتی دارد. امیدواریم که اکوسیستم از این حرکت پیغام مثبتی بگیرد و این پلتفرم توسعه یابد.
آماده پذیرش شرکتها در پلتفرم هوش مصنوعی CICAP هستیم
معاون نوآوری و توسعه کسب و کار شرکت هاب درباره اینکه حضور شرکتها در این پلتفرم ممکن است چقدر زمان ببرد، تصریح کرد: از همان روزی که در نمایشگاه الکامپ این موضوع را اعلام کردیم، آماده پذیرش شرکتها هستیم.
وی ادامه داد: غیر از اعلام رسمی برای اینکه شرکتها بتوانند با ورود به وبسایت از امکانات ما استفاده کنند، برای ترویج بیشتر در نمایشگاه تلکام امسال رویدادی را اطلاعرسانی خواهیم کرد که احتمالا پلتفرم دیتا را هم در آن قرار میدهیم. این رویداد بعد از نمایشگاه آغاز میشود و ترکیبی از بوتکمپ و هکاتون خواهد بود تا بتوانیم پیغام قویتری به اکوسیستم بدهیم و افراد و تیمهای نوآور را جذب کنیم.
توسعه ماژولهای هوشمند
حقی تاکید کرد: می خواهیم در بازه زمانی یک ساله تعداد 20 ماژول هوشمند موجود به 60 عدد برسد. یعنی میخواهیم با شیب نسبتا تندی رشد کند. البته یک طرف موضوع ما هستیم و طرف دیگر اکوسیستم استارتاپی کشور است که اگر از موضوع استقبال کند با شیب خیلی تندی میتوانیم این پلتفرم را توسعه بدهیم.
*شبکه 5G تا سال 2020 تنها 6 درصد گوشیهای هوشمند را پوشش میدهد
وی درباره وجود زیرساختهای لازم هم گفت: در کشور زیرساختهای مورد نیاز این برنامه توسعهای وجود دارد. نکته دیگر هم این است که الان کلی زیرساختهای سخت افزاری و سرور در جاهای مختلف داریم که بلااستفاده ماندهاند. اتفاقا با یکی دو تا از شرکتها برای ارائه خدمات غیرنقدی که در ابتدای مصاحبه گفتم، تفاهمنامه داریم تا بتوانیم خدمات غبرنقدی بسیار جامع و خوبی در قالب IT as a Service به استارتاپها ارائه کنیم.